pátek 4. června 2010

Modlitba pred cestou...

...a trochu vseobecne o Islamu.

Pokud letite se saudsko-arabskymi aerolinkami, letusky vam pusti pred kazdym startem arabskou modlidbu, kterou pry odrikaval prorok Mohamed pred kazdou svou cestou. Tady je nahravka z meho nedavneho letu do Jizanu (pokud se vam nic neukazuje, zde je tataz nahravka):



Jeji original a preklad do anglictiny jsem nasel zde. Cesky neco jako:

Allah je nejvetsi. Allah je nejvetsi. Allah je nejvetsi. Slava mu, ze nam poskytl to, cehoz bychom bez nej nikdy nedosahli. Jsme jisti, ze se vratime k nasemu Panu. Pane, prej nam na teto ceste dobro a viru a abychom delali jen to, co se tobe libi. Pane, svit nam na cestu a pomahej nam prekonat jeji delku. Pane, jsi nasim pruvodcem na ceste a tim, komu nechavame v opatrovnictvi nasi rodinu. Pane, hledam v tobe utechu pri nepohodli teto cesty a jistotu, ze po navratu shledame nasi rodinu a majetek v poradku.

Porad si zahravam s myslenkou napsal neco vice o Islamu, ale nejde mi to. Moje zaujatost proti  temer jakemukoliv nabozenstvi (Budhismus snad vyjimaje) mi nedava sanci jasneji pochopit, o co v Islamu jde. Ja se totiz nemohu zbavit dojmu, ze tam jde o to same jako v kazdem nabozenstvi, coz znamena (podle me, ovsem) sbirku dobrych a moralistickych poucek ("Budte dobri"), sbirku uzitecnych a praktickych rad ("Kazdy den se petkrat umyjte", "Neberte zenam veno, kdyz uz jim ho jednou date"), sbirku logickych paradoxu (treba ze Mohamed je jen dalsim z proroku, stejne jako byl Jezis, (zrejme) tehoz Boha, ale jeho Koran a modlitby jsou pravoplatne vyhradne v arabstine) a sbirku hlouposti ci zbytecnosti, ktere se na to ostatni nejak casem prilepily (treba to, ze po kazdem vysloveni ci zapsani jmena Proroka Muhammada, musite pridat jeste: "(nechť mu Bůh žehná a dá mu mír)", coz je pikatni v ceskych textech o Islamu, kde to napisi jednou na zacatku a pak pouzivaji pokazde jen zkratku "(NBŽM)").

V beznem zivote se tady v kampusu s Islamem potkavam temer vyhradne jen tak, ze slysim nekolikrat za den vyzyvani k modlitbe, linouci se z nasi hlavni mesity. Je to (patrne) podobny text, jako z jinych mesit. Zde muzete slyset, jak to zni z te hlavni mesity v Mecce (kam se my, ne muslimove, nikdy nedostaneme; dalsi z islamskych paradoxu). Mimo kampus je ho ovsem viditelnejsi: nefotit, hlavne ne osoby, zejmena pak ne zeny, chodit primerene obleceni (coz neni ovsem diktovano koranem, ale mistnimi, saudsko-arabskymi, narizenimi), a hlavne brat v uvahu, ze v dobe dennich modliteb se obchody zaviraji. Daleko zrejmejsi to bude v obdobi Ramadanu, ale to jsem jeste nezazil (letos, 2010, to bude od 11. srpna do 9.zari).

Velmi podrobne informace o Islamu, v dobre cestine, jsou na strankach Ceske Islamske nadace. Z tech anglickych pramenu mi vzdy nejlepe poradila wikipedia, a citaty (treba ten nahore) jsem nasel zde.

Zakonceme zminkou, co je "Šaháda". Je to islamske vyznani viry, ktere se vsude a casto opakuje, jeho arabska transkripce je i hlavni soucasti saudsko-arabske vlajky:

 Ceska wikipedie ji preklada takto: "„[Vyznávám, že] Není božstva kromě Boha a Muhammad je posel Boží“".

Žádné komentáře:

Okomentovat