pátek 20. května 2011

Al-Balad, stare mesto Dziddy

Pracuji a ziji blizko druheho nejvetsiho mesta Saudske Arabie, a pritom jsem o nem jeste nic zvlastniho nenapsal. Navstivil jsem sice jeho starou cast hned v prvnim mesici meho pobytu tady, ale to jsem jeste nemel zakoreneny cit, co vsechno a kde vsude mohu fotografovat, takze nebylo co ukazat. Nedavno jsme ale s Jitkou navstivili mesto znovu - a tentokrat se uz nijak nemirnili s focenim (tedy budov; fotit osoby mi porad jeste pripada zbytecne troufale).

Jeddah, cesky Džidda, ma neco pres tri miliony obyvatel, je to nejvetsi pristav na Rudem mori a po Riyadu nejvetsi mesto v Saudske Arabii. Kdykoliv ctete nejake srovnani s Riyadem, skoro vzdy z toho Jeddah vychazi vitezne: je to liberalnejsi mesto, horko je snesitelnejsi a poustni pisecne boure mene caste. Take tam jsou ovsem velke dopravni zacpy, sileni ridici a nic moc k videni. Vsude se stavi, velke prostory jsou volna mista pripravena na stavby, ale ted jsou pokryta skladkami vseho druhu.

Puvod jmena se vysvetluje bud proste - znamena to "pobrezi" - nebo, a pro svou zajimavost tenhle druhy vyznam je obvykle uprednostnen, je to odvozeno z arabskeho slova "jaddah", ktere znamena "babicka". Babicka proto, ze podle povesti je v meste hrob pramati Evy (tedy "babicky nas vsech"). Misto hrobu je presne urcene, coz vedlo dokonce k tomu, ze v roce 1975 nechali duchovni misto zalit betonem, protoze se tu poutnici stavovali a modlili se k Abrahamovi a jinym prorokum nez jen k proroku Mohamedovi. K me hanbe dluzno poznamenat, ze jsem se sam nesel na ten beton jeste podivat; snad priste.

Vykopavky dokladaji sidliste alespon z doby 500 pred zacatkem letopoctu, a nejspise i z z drivejsi doby. Blizkost k Mecce dava ovsem Jeddah moznost bohatnout z poutniku. Anglicka wikipedia ma mnoha dalsich podrobnosti.

Z hlediska turistiky jsou tam v zasade jen dve mista: velka fontana na brehu more (nejvyssi na svete, strika do vysky pres 300 metru; vidavam ji casto z letadla pri pristavani) a stare mesto Al-Balad. V budoucnu k tomu mozna pribude i (po nejaky cas) nejvyssi budova na svete - chteji tu postavit stavbu pres kilometr vysokou.

Al Balad je smes modernich obchodnich pruchodu a zbytku starych domu s drevenymi vystouplymi okenicemi. Vetsina takovych domu byla nejdrive zbourana nebo modernizovana, a teprve pocatkem devadesatych let minuleho stoleti se zacalo se zachranou toho, co jeste zbylo. Ale na fotografiich na rajceti je videt, ze stav je porad dost ubohy:
http://msenger.rajce.idnes.cz/Saudi_Arabia_-_Jeddah/



Dluzno ale rici, ze ponicene chodniky a dlazba jsou zpusobeny letosnimi lednovymi povodnemi z privaloveho deste. Takove povodne se opakuji kazdy rok a vzdy jsou katastroficke, jak pro ulice mesta tak pro lidi.

Žádné komentáře:

Okomentovat