čtvrtek 7. října 2010

Prejdi Jordan, reku vsech nadeji...

Za severni hranici Saudske Arabie lezi Jordansko. Vyrazili jsme tam s Jitkou autem, abychom se tam setkali s druhou casti vypravy, s Akelou a Brkem, a stravili pak spolecne cely tyden v teto biblicko-islamske krajine.

Jordansko mi ucarovalo nejen kvuli svym pamatkam (clovek jako by chodil bibli), ale hlavne kvuli "duchu nabozenske svobody", kterou nasinec zrejme normalne neciti - ale pokud tam prijedete ze Saudske Arabie, tak ten pocit je silny. Najednou vidime kolem sebe zeny, nejen turistky, ktere nejsou cele v cernem. Ktere sice maji vetsinou prikryte vlasy satkem, ale rousku pres oblicej uz mene casto; mnohdy maji zapadni texasky a barevne bluzy (ne, sukne ukazujici nohy neuvidite na mistnich ani v Jordansku). Kolem, zejmena v Madabe, jsou i krestanske kostely (ty jsou v Saudske Arabii zakazane). Mesit je ovsem prevaha. Jeden mistni Arab po kratkem rozhovoru mi to rekl jasne: "Welcome back to life!".

Videli jsme toho hodne (ono je Jordansko nevelka zeme), ale doba byla kratka a tak jsme se obcas logicky nevyhli syndromu "jestlize je utery, musime byt v Belgii". Ale stalo to za to. Jordansko se relativne bezpecna zeme, kde se snazi vyjit vstric turistum. Neni to ale "vnucujici". Neni to jako v Maroku, kde si nemuzete prohlednout jediny suvenyr, aniz by vam obchodnik uz nenabizel vsechno od tretek az po vlastni sestru. Cestuje se tady v poklidu.

Madaba, s obyvatelstvem z jedne tretiny krestanskym, je milym (i kdyz porad hlasite arabskym) mestem s mnoha pamatkami z byzantske ery, zejmena mozaikami v kostelich. Ta nejznamnejsi mozaika z pocatku letopoctu zobrazuje mapu Palestiny a sirsiho okoli. Ulicky nabidnou jidlo, tureckou i arabskou kavu a "shishu" (vodni dymku).

Okolo je Mt.Nebo, kde Mojzis videl Zaslibenou zemi a kde je nekdo udajne pochovany. Pod horou je reka Jordan s mistem, kde krtil Jan Krtitel, a to i samotneho Jezise Nazaretskeho. Reka je zklamanim, je mala, spise potucek, ale ten pocit, ze jste pet metru od Izraele a ze o tomhle miste sni vsichni krestani sveta, je povznasejici. I v tom horku.

Mrtve more ma neuveritelnych 30% mineralu, takze se v nem opravdu neda moc plavat, spise sedet na hladine. Cerne bahno, kterym se turiste radi mazou a ktere, spolu s jinymi mineraly, ma mit terapeuticke ucinky, je nejspise asfaltoveho puvodu. Mrtve more totiz obcas (spise v ramci nekolika desetileti) vyvrhuje asfalt. Ten byl v minulosti exportnim zbozim, mimochodem, jak nekde zjistil Brko, se i pouzival pri balzamovani v Egypte.

Cesta Jordanskem pokracuje na jih, uzemim s pamatkami na Rimany (Umm Al-Rasas) i na krizaky (hrad Al-Karak). Vrcholem kazde navstevy Jordanska je ovsem Petra. Misto znovuobjevene v 19. stoleti a plne ve skale vytesanych hrobu a pamatek na ruzna obdobi.

Nasli jsme zde krasne barevne skaly, nekolik geokesi a Jitka si tu vyvrtla kotnik. Coz bezesporu zpestrilo cely pobyt. Nejdrive jsme ji odvezli na oslu k mistu, kam se dostala sanitka, v nemocnici ji pak na nohu dali sadru a v lekarne jsme koupili berle. Kluci ji pak statecne nosili, kdykoliv jsme prijeli k jine pamatce a nedalo se to videt jen z auta. Konecne je to dokumentovano, tak jako cela cesta, na rajceti tady: http://msenger.rajce.idnes.cz/Jordan_Jordansko/. Nejbizardnejsi byla patrne jeji cesta ve Wadi Rum na velbloudu, na ktereho presedla primo z berli.

Wadi Rum je kouzlo skal, pouste, kanonu a tereniho jezdeni v pisku. Zapadli jsme jen jednou, a zase se lopatkou vyhrabali. Uchvatne bylo i prespani v pousti, druhy den zavrseno vystupem na nejvyssi horu Jordanska (Jebel Umm Adaami, 1834m).


Dohromady jsme (my s Jitkou, tj. vcetne cesty ze Saudske Arabie a zpet) najeli skoro pet tisic kilometru. Silnice nejsou v Jordansku tak dobre jako v Saudske Arabii, je tu zrejme videt, ktera zeme je bohatsi. Benzinovych pump pomalu (nesrovnatelne s Arabii) a benzin drahy. Vubec je Jordansko relativne draha zeme: jeden jordansky dinar je totez co anglicka libra - a v turistickych centrech i jedna kola stoji dinar (fakt je, ze "venku", v malych obchudkach, stoji ctvrtinu ci tretinu). Ale je to z tech arabskych zemi, co jsem navstivil, zatim ta nejprijemnejsi zeme.

Dalsi fotky vystavil na rajce take Akela: http://oldrich.rajce.idnes.cz/Jordansko_2010/.

Žádné komentáře:

Okomentovat