čtvrtek 21. října 2010

Vikend v sultanatu Oman

Ctvrtecni den (tedy nase vikendova "sobota") se chyli ke konci, horko je snesitelne, sedim na terase hotelu a popijim "Strongbow" cider, silne alkoholizovany jablecny most, tolik mi znamy z anglickych "pubs". Jsem na okraji hlavniho mesta Omanu s temer poetickym jmenem "Muscat". Jmeno ale zrejme nema co delat s ceskym muskatem - vedci se ani nedohodli, zda je z perstiny ci z arabstiny. Muze to znamenat skryte misto, dobry pristav, ale i rybarske site nebo silnou vuni. Je mi dobre a citim se jako tulak.

Sultanat Oman je bohata zeme se starodavnou historii. Uz pet tisic let pred nasim letopoctem se tu sbirala a obchodovala vonna pryskyrice ("frankincense"), silne aromaticky produkt ze stromu "kadidlovnik pravy". Preklad "kadidlo" je ale asi trochu jednostranny. V Arabii se tato pryskyrice spaluje ve zvlastnich ctverhrannych, nahoru se rozsirujicich miskach, aby vytvorila prijemnou naladu v dome. Posledni desetileti je zeme zase bohata kvuli rope. Ma ale stesti na sveho vladce: sultan Quaboos si sice nic neodpira (jedna z jeho tri jacht prave kotvi v zalivu a jeji velikost je srovnatelna s baltickymi ferries; Muscat ma osm sultanskych palacu) ale zaroven uz ctyricet let investuje do infrastruktury a do zlepseni zivota svych poddanych. Dari se mu to i proto, ze lide v Omanu jsou hrdi na svou minulost, jsou pracoviti a jsou radi, ze sultan podporuje mistni kmenove zvyky - aniz by se branil prinaset do zeme zadani pokrok. Zrejme se mu to, a to i v mezich Islamu, dari.


Zaletel jsem si sem jen na vikend - takze o zbytku Omanu vim jen z knih. Vypada to, ze bude stat za to se sem jednou vypravit na dele. Bohuzel autem z Arabie to nepujde, protoze mezi Omanem a Saudskou Arabii je tzv. "Empty Quarter", nejpustejsi poust na zemekouli, ridce obydlena jen beduiny a bez stalych silnic, o hranicnim prechodu uz nemluve vubec.

Tak jako v jinych arabskych zemich, krome Saudske Arabie, i v Omanu je mozne dostat pivo a jiny alkohol. Nabozenske citeni je sice silne, ale presto nejvetsi muscatska mesita, "Grande Mosque", je otevrena (mimo modlitebni cas) i turistum. A lide tu jsou opravdu mili a pohostinni. Jezdil jsem cely den po meste a okoli s mistnim pruvodcem a bylo mi s nim dobre. Par fotek je na rajceti:
http://msenger.rajce.idnes.cz/Muscat_Oman/.

Žádné komentáře:

Okomentovat