úterý 9. listopadu 2010

Svatek obetovani a chozeni do Mekky

Protoze se blizi druhy nejvetsi Islamsky svatek, Eid-Al-Adha, precetl jsem si neco o nem. A take o poutich muslimu do Mekky, protoze to spolu souvisi. Tech souvislosti je vice, je to trochu zamotane se Starym Zakonem - ale to se neni cemu divit, jezto puvod Islamu je historicky v judaismu a v rannem krestanstvi.

Eid-Al-Adha, neboli Svatek obetovani, se slavi ve dvanactem lunarnim mesici islamskeho roku (letos to tedy padne na 16. az 19. listopadu) na pamet obeti, kterou byl pripraven podstoupit Abraham. Buh mu prikazal zabit jeho syna Izmaela (s cimz Izmael, byv dotazal, vrele souhlasil), ale v posledni chvili mu stacilo obetovat berana. Berani ci jina domaci zvirata se tedy obetovavaji i ted: Muslimove rozdeli obetovane zvire na tri dily, jeden dil sni nejblizsi rodina, druhy dil patri pribuznym, sousedum a pratelum a treti dil se da potrebnym (chudym).

Cela historka s Abrahamem se podle koranu (mozna i podle Stareho Zakona; to si nejsem jist) odehrala v oblasti dnesni Mekky, kam Abraham odvedl nejdrive svou rodinu a nechal je tam v pousti (sam se vratil na cas do Palestiny). Rodina prezila diky mocnemu prameni, ktery jim tam otevrel andel Gabriel. Tento pramen je tam dodnes, jmenuje se studna ZamZam a je pro muslimy zazracnou vodou, kterou si vozi zpatky ze sve pouti do Mekky. Pramen je hned vedle kamene Kaaba, ktery prebudoval prave Abraham, ale poprve ho postavil uz biblicky Adam. Hle kolik souvislosti tady mame.

Oslavy svatku Eid-Al-Adha zacinaji hned po Hajj, coz je obdobi, kdy probiha nejvetsi pout muslimu do Mekky. Povinnost jednou za zivot navstivit v tomto obdobi Mekku je jednim z peti piliru Islamu. Historicky je pout ale starsi nez Islam; pokladat talismany na Kaabu se chodilo uz tisice let.Prorok Mohamed (dejz mu panbuh vecnou slavu) zacal ciste muslimskou eru poute v roce 631, kdyz sel z Mediny do Mekky (odkud ho predtim, v roce 622, meksti vyhnali, protoze to prehanel se svym novym nabozenstvim). Muslimove mohou (a casto to delaji) prijet do Mekky i jindy, kdykoliv behem roku, ale tomu se rika jen "mala pout" (Umrah) a ta nestaci. Poutniky do Mekky jsem videl temer v kazdem letadle, kterym jsem odkudkoliv letel do Jeddah. Muzi jsou obleceni jen v nekolika bilych, nejcasteji frote, rucnikach; zeny jsou standardne zahaleny, ale ne vzdy jsou v cernem a ne vzdy se zavojem - to zalezi zrejme na zemi, ze ktere putuji.

Trochu kuriozni (byt nestastny) je casty duvod zraneni a smrti poutniku v Mecce. Povest o Abrahamovi a Izmaelovi totiz jeste rika, ze Satan jim rozmlouval, aby neposlouchali Boha a neobetovali Izmaela, coz oni resili tim, ze Satana odhaneli hazenim kamenu. A presne to (mezi jinym) take delaji poutnici v Mecce - hazeji kameny kolem sebe. Coz bezpecnosti moc neprida.

Nekdy priste jeste napisu, jak to bylo v Mecce v roce 1979, kdy ji skupina nabozenskych fanatiku nasilim obsadila a drzela v ni poutniky jako rukojmi. Ctu o tom ted peknou knizku.

Pro me je svatek Eid-Al-Adha zajimavy hlavne tim, ze je v cele Arabii tyden volna. Zitra tedy vyrazim na tydenni vylet po Saudske Arabii, smerem do hor a pouste k jemenskym hranicim. Rad se po navratu podelim o fotky a zazitky.

Žádné komentáře:

Okomentovat