neděle 25. září 2011

Na vikend v Libanonu

Libanon sousedi se Syrii i Izraelem, ma velkou komunitu krestanu i muslimu, odjakziva tam bylo plno cizincu a jejich vlivu - dejte tohle vse dohromady a bude jasne, ze to Libanonci nemeli vzdy snadne. Nekdy byla obdobi, kdy se do zeme hrnuly penize, jindy se tam jen zabijelo. A protoze je to mala zeme, kde se veci meni rychle, nikdy presne nevite, jak moc je tam zrovna ted bezpecno. Kdyz vam k tomu jeste kamarad Akela posle SMSku, ze Libanon je podle Globalniho indexu miru na 137. miste ze 153 zemi z hledika bezpecnosti, trochu zavahate, zda jste na spravnem miste ve spravne dobe. Ale jedete stejne, jak jinak.

Priletam na bejrutske letiste kolem pulnoci, pujcuji si auto a s pocitem, ze nic nemuze prekonat saudsko-arabske ridice, vyrazim do ztemnelych ulic. Ztracim se temer okamzite a menim nazor na saudske ridice. V Saudske Arabii delaji sve blaznive kousky aspon na sirsich silnicich, tady je delaji v ulickach, kam se auto prakticky nemuze vejit (ale nakonec se vzdycky nejak vejde). V jedne ruce volant, v druhe ruce GPSku, nad brylemi koukam na silnici, skrz bryle na malicky displej GPSky. Anglicky se tomu rika hezkym slovem "challenge".

Mam pro Libanon slabost, protoze je to zeme, kterou jsme (autostopem) navstivili s Brkem uz v roce 1975, prave pred vypuknutim 15-ti lete obcanske valky mezi musliny a krestany, valky, ktera udelala z Bejrutu frontovou zonu a zdevastovala tuto "Pariz vychodu" (jak byl Bejrut nazyvan). Na tomto obrazku (je opravdu z roku 1975) jsou, s trochou nostalgie, slavne libanonske cedry (Brko, tvou fotku jsem bohuzel nenasel). Obcanska valka odeznela a Libanon se snazi, co muze, dostat zpet na mapu bohatsiho sveta. Moznosti k tomu ma: historicke pamatky, prekrasne hory (vcetne nekolika lyzarskych center), nadherne Stredomori, libanonska kuchyne a, snad, v posledni dobe vzrustajici zajem investoru a turistu.

Ja vyuzivam tridenniho prodlouzeneho vikendu a projizdim Libanonem po uzkych horskych silnickach az k Baalbeku, mocne pripomince rimske rise, a mozna i pripomince mnohem vzdalenejsi - aspon podle "Vzpominek na budoucnost" Ericha von Danikena. Tahle vychodni cast Libanonu je stale domenou hnuti Hizballah, militantni "Bozi strany", ale jejich zlute vlajky nejsou uz videt vsude, mam pocit bezpeci, takze se vydavam i do malych vesnicek po silnickach, kde sotva projedu. Krasny kraj, smutna historie.

Trasa meho putovani je na http://msenger.sweb.cz/files/maps/2011-09-Lebanon.html a fotky na rajceti zde: http://msenger.rajce.idnes.cz/Lebanon/.

Žádné komentáře:

Okomentovat