pátek 23. září 2011

Saudsky statni svatek

23. zari se v Saudske Arabii slavi "Saudi National Day" jako oslava zalozeni saudskeho statu kralem Abdulaziz Al Saudem v roce 1932. On sice uz mel vsechna uzemi patrici dnes do Saudske Arabie dobyta od roku 1925, ale teprve v roce 1932 oficialne zalozil "Kralovstvi Saudska Arabie" (presnejsi preklad snad je "Kralovstvi Saudskych Arabu"). Letos je to tedy 79 let od zalozeni Saudske Arabie. Tento den jsou v ulicich ruzne prehlidky, lide mavaji vlajkami a ministri vystupuji v televizi. Proste jako kdekoliv jinde. Vloni Google dokonce zmenil pro tento den (a jen pro nektere zeme) sve logo.


Tento svatek se slavi teprve od nedavna, tusim od roku 2005. Nekde jsem cetl, ze nebylo uplne bez problemu zacit slavit jiny nez islamsky svatek. Islamske svatky jsou prisne jen dva v roce, konec Ramadanu a konec Hadze (coz je tyden putovani do Meky). Muslimove, hlavne ti zijici v zapadni Evrope a v Americe, to nemaji jednoduche, kdyz se kolem nich slavi nenabozenske svatky. Co maji rikat svym detem, kdyz se kolem nich prohaneji kostymovani spoluzaci pri Haloweenu nebo posilaji zamilovana valentynska srdicka? Dokonce i s narozeninami maji trochu potize, protoze spravne se i narozeniny maji pocitat podle lunarniho kalendare, takze je mate kazdy rok podle naseho slunecniho kalendare jindy. Vysvetlujte to pak detem.

Saudsky statni svatek je nepracovni den - a kdyz pripadne na vikend (ctvrtek nebo patek), tak se udela volno v sobotu. Tak tomu bylo i letos - takze jsem mel prodlouzeny vikend a zaletej jsem si navstivit Libanon. Ale o tom az priste.

Žádné komentáře:

Okomentovat