čtvrtek 14. ledna 2010

KAUST campus


Ahoj, pratele,

Tady je par fotek z meho pracoviste, z univerzitniho kampusu:
http://msenger.rajce.idnes.cz/Saudi_Arabia_-_KAUST_Campus/.

Porad tam jeste nebydlim, ale dojizdim z hotelu (85km jedna cesta). Domy se jeste dostavuji a nektere se opravuji po nedavnych povodnich. Nicmene, na obrazku 7 a 8 (House H4200) je dum, ve kterem bych mel dostat dvouloznicovy byt. Do domu jsem se nedostal, jsou kolem a v nem porad jeste delnici, ale aspon tedy obrazek zvenku. Nezarucene zpravy rikaji, ze "mozna v unoru"...

Cely kampus se vubec cely jeste stavi, vsude jsou cely den kolem (vetsinou) Filipinci, a porad neco buduji. Kdyz sem dorazili prvni zamestnanci univerzity (nekdy zjara ci v lete), tak jeste museli nosit do prace stavarske helmy. Tak to uz ted neni. Chvala Allahu.

Cely kampus se obehnany ploty a velkymi prostory mezi nimi (vzdy nekolik set metru, viz obrazek 22), aby se tam asi mohlo valcit, kdyby na nas vtrhli teroriste (nebo mozna spise mistni fanatici, kterym je zrejme relativne liberalni univerzita trnem v oko). Prvni, co navstevnik tedy vidi (pokud se trochu rozhledne), je kulometne hnizdo a mnoho security na strazi. Blbe je, ze to plati i z vody. Jsme sice na krasnem pobrezi Rudeho more, ale neni k nemu pristup, protoze nas "chrani" ostnany drat (obrazky 12 a 13). Na mape kampusu ale je plaz naznacena a rika se, ze se opravdu jednou otevre.

Akela i Brko se ptali, jestli jsou videt kolem zeny. V kampusu ano, vsech narodnostni a vsech moznych odevu (i kdyz dlouhy muslimsky habit, tzv. abaja, prevlada, a to i u Evropanek a Americanek). Mistni pokyny rikaji, ze se ma "brat v uvahu mistni zvyky" a nic "moc neodhalovat". I ja bych mel misto tricka nosit spise neco, co ma limecek. A fakt je, ze jsem mnoho lidi v T-shirtu bez limecku nevidel. Ja ale nic moc jineho nemam a nikdo si zatim nestezoval. Mimo kampus jsem zatim moc nebyl, takze vlastne nevim. Nekdy se k tomu vratim. Rozhodne jsem skupinu zahalenych zen videl sedet pred jednim obchodem v Jeddahu, ale byla to spise vyjimka. Vsude jsou muzi - i v hotelu pracuji jen muzi (pokojska je chlap).

Zena, ani evropska, nesmi chodit na verejna mista (coz je treba restaurace; jeste nevim, zda to je i ulice) bez doprovodu sveho pribuzneho (manzel, bratr, mozna i syn). To se zrejme opravdu dodrzuje. Minuly tyden nabozenska policie (ktera hlida v ulicich) zadrzela na jednu noc dve studentky a studenta, kdyz se chteli najist v Jeddahu v restauraci. Ale to samozrejme neplati v kampusu: tady zeny nejen jsou, ale i tu pracuji (i Arabky maji pozice sekretarek apod.).

Brko se ptal, jestli tu jsou stromy. Na obrazcich vidite, ze ano a jake. Ale vsechny jsou umele zasazene. Vetsina z nich ma zemi k sobe privedene strikace, aby dostavaly vodu. Zajimavy je obrazek 10, kde je videt, jak se tady dela, aby se to zelenalo. Proste se tam nejdrive polozi mriz ze zavlazovacich trubek.

Pracuji v "open office", to znamena, ze to nejsou uzavrene kancelare, ale takove koje. Nijak mi to nevadi. Trochu mi spise vadi klavesnice (obrazek 20) - ale aspon se na ni naucim arabskym cislicim (coz je treba znat na silnici, jezto ne vzdy tam znacky maji nase cislice).

Zaverem, tady jsem ulozil na stazeni celkem podrobnou mapu celeho kampusu. Nas budouci dum H4200 je priblizne uprostred, me pracoviste je v budove 2  (Ibn Aj Haytham building). To, ze veci jsou na mape, ale jeste neznamena, ze existuji ve skutecnosti (plaz, mostky pro pesi ani cyklostezka jsou jen iluzi).

Žádné komentáře:

Okomentovat